Žáruvzdorné nádobí
Nejprodávanější
Nádobí do trouby – rychlý způsob na chutné jídlo
Rádi si usnadňujete život, zejména v kuchyni? Přátelé jsou již na cestě a chystají se k vám na návštěvu? Nádobí do trouby může být řešením pro rychlá, chutná a výživná jídla, která nevyžadují mnoho času. V nádobách do trouby můžete rychle připravit sladké i slané pochoutky. Stačí vložit ingredience do formy, zalít je požadovanou směsí a posypat velkým množstvím nastrouhaného sýra. Protože jsou formy vyrobeny z tepelně odolného materiálu, můžete je bezpečně umístit do trouby. Pokud něco zbyde, vložte zbytky do nádoby a uložte je do lednice, kde je můžete ohřát další den.
Nádobí do trouby – jaký materiál vybrat?
Nádobí do trouby se vyrábí z různých materiálů, jako jsou hliník, nerezová ocel, keramika, porcelán, sklo nebo litina. Nejoblíbenější jsou skleněné nádoby do trouby. Jsou velmi odolné vůči teplu, bezpečné pro mikrovlnné trouby a mrazuvzdorné. Snadno se čistí v myčce na nádobí. Díky průhlednosti skla máte přesný pohled na pečené pochoutky. Skleněné nádoby se vizuálně hodí zejména do moderních interiérů, ale také se dobře uplatní ve venkovském stylu.
Stylové a praktické formy na pečení z keramiky jsou nejen způsobem, jak připravovat jídla, ale také je ohřívat a podávat na stůl. Keramické nádoby do trouby velmi dlouho udržují teplotu jídel. Jsou vhodné jak pro použití v troubě, tak v mikrovlnné troubě. Komfort používání zvyšuje možnost mytí v myčce na nádobí. Originální barevné provedení forem zajišťuje, že nádoby jsou nejen funkční, ale také estetické.
Nádobí do trouby – nejpopulárnější velikosti
Nádoby do trouby usnadňují přípravu kulinářských specialit, jako jsou zapečená jídla, lasagne nebo soufflé. Rozdíly mezi nádobami spočívají nejen v materiálu, ale i ve velikosti. Zde jsou nejpopulárnější velikosti a objemy nádobí do trouby, které můžete najít v obchodě Edaxo.cz:
- Malé formy o průměru kolem 10 cm jsou vhodné pro jednotlivé porce sladkého nebo slaného jídla, nebo 10 cm čtvercové formy. Tyto malé keramické nádoby lze použít k pečení a podávání soufflé nebo k zapékání vajec k snídani.
- Pro menší domácnosti s jednou nebo dvěma osobami jsou vhodné nádoby do trouby s objemem od 1,2 do 2,2 l, které lze také použít k marinování masa.
- Rodiny s třemi nebo čtyřmi osobami volí nádoby na pečení s objemem minimálně 3 l.
- Pro velké rodiny jsou ideální nádoby do trouby na zapečené pokrmy s objemem 5 l.
Mezi nabízenými formami jsou jak tradiční velikosti nádob, ideální pro přípravu zapečených jídel, masa nebo jiných hlavních pokrmů, tak i formy typu kokilka.
Nádoba na zapékání – vyberte tu nejlepší
Nádoby do trouby jsou nezbytné nejen pro zapékání masa. Můžete v nich připravit různé zapečené pokrmy, vegetariánská jídla a pečené dezerty. Jsou k dispozici v různých velikostech a tvarech, je dobré mít doma několik – na porce různých velikostí. Skleněné formy na pečení jsou velmi pohodlné na používání. Přes průhledné stěny můžete snadno zkontrolovat, zda je vaše jídlo již hotové a zda se nepřipaluje ze spodu. Nádoby na zapékání se vyrábějí nejen z tepelně odolného skla, ale také z různých kovů a keramiky.
Keramické nádoby na zapékání – proč jsou nezbytné?
Keramické formy na zapékání jsou velmi oblíbené mezi milovníky vaření. Keramika dlouho udržuje teplotu a skvěle se hodí na zapékání různých pokrmů a dezertů. Keramické nádoby na pečení jsou také velmi estetické. Můžete v nich podávat jídlo přímo po vyjmutí z trouby. Není třeba jej přesouvat do jiné nádoby – protože keramické nádoby na zapékání jsou prostě krásné.
Tepelně odolná nádoba s pokličkou
Velké nádoby na zapékání se nejčastěji kupují s pokličkou. Díky ní jídlo po vyjmutí z trouby nevychladne tak rychle. Poklička také chrání před připálením horní vrstvy zapékaného pokrmu – zejména při použití režimu pečení s ventilátorem nebo horním ohřevem. Pokud chcete svůj pokrm zapéct dozlatova, stačí pokličku sundat těsně před koncem pečení.
Jak vybrat tepelně odolnou nádobu?
Jak jsme již zmínili výše – je dobré mít ve své kuchyni více než jednu tepelně odolnou nádobu. Malé žáruvzdorné formičky jsou ideální na dezerty nebo zapékání cibulové polévky. Velké keramické nádoby na zapékání jsou skvělé na různé druhy masa a pečeně. Na zapečená jídla je dobré mít skleněnou nádobu na pečení. Vyberte si kvalitní tepelně odolnou nádobu – takovou, kterou lze bezpečně mýt v myčce na nádobí.