Jak uchovávat perníčky a vánoční cukroví? Není to tak samozřejmé!

Vánoční cukroví jako jsou například vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, kokosky nebo pernícky jsou symbolem Vánoc a v mnoha domácnostech je jejich společné pečení dlouholetou tradicí několik dní před Štědrým večerem. Jistě budete souhlasit, že tyto vánoční sladkosti okouzlí nejen chutí, ale i nádhernou vůní. Ale jak vlastně uchovávat cukroví, aby bylo dokonale měkké a voňavé během štědrovečerní večeře?

christmas-cookies-on-the-baking-tray-with-PB32BHR

Jak uchovávat perníčky?

Pečení perníčků a dalšího vanočního cukroví je vánoční tradice, která přináší radost jak dospělým, tak dětem. Velmi příjemné je také samotné zdobení cukroví. Ke zdobení se většinou používá barevná poleva a posypky s vánočními motivy. Mnozí však dávají přednost tradiční polevě nebo čokoládové glazuře, pokud mezi hosty nebude příliš mnoho malých uličníků, pro které jsou miniatury stromečků a vloček obzvláště atraktivní.

Má způsob zdobení vliv na to, jak perníčky uchovávat hned po upečení? Za prvé, na začátku by se neměly vůbec zdobit, protože po vytažení z trouby jsou tvrdé. Pravé perníčky obsahují hodně medu, který způsobuje, že křupou. Jak je však známo, ty pravé, podle staropolských receptů, by měly být měkké. Aby takové byly, musí absorbovat dostatek vlhkosti z okolí nebo… z ovoce.

Za tímto účelem položte perníčky na mřížku trouby v rovnoměrných řadách a nechte je takto rozložené několik dní v vlhkém prostředí. Pokud je však vzduch ve vašem domě velmi suchý, můžete pečivo uložit do široké, ploché kovové nádoby a dovnitř vložit malé kousky oloupaných jablek, ale tak, aby se nedotýkaly těsta. Pamatujte, že ovoce je třeba denně měnit, aby nezplesnivělo – jinak by všechny perníčky musely být vyhozeny. A až změknou, můžete je na Štědrý den konečně ozdobit.

cooking-christmas-cookies-with-cookie-cutters-PNMA2UD

Jak dlouho lze perníčky uchovávat?

Perníčky jsou „dlouhověké“ sladkosti, které lze uchovávat ještě dlouho po Vánocích. Ale jak dlouho přesně? V případě perníčků s náplní je můžete jíst celý měsíc od upečení, zatímco těsto bez přísad je vhodné ke konzumaci další tři měsíce.

V čem uchovávat perníčky?

Během skladování by jednou změkčené perníčky měly zůstat měkké. Pokud by se však z nějakého důvodu znovu ztvrdly, použijte stejný proces, který byl popsán výše, tedy nechte je absorbovat vlhkost z okolí nebo z ovoce. Aby těsto nezatvrdlo, je vhodné uchovávat ho v hermeticky uzavřené plechové dóze již po ozdobení. Pro zdůraznění vánoční atmosféry doporučujeme umístit bílo-červenou dózu s vánočním motivem na dosah všech členů domácnosti – koneckonců každý si zaslouží trochu sladkosti v tento výjimečný čas.

girl-with-grandmother-preparing-cookies-7CN4Y9R

Můžete se také rozhodnout pro průhlednou dekorativní sklenici s víkem, která udrží vánoční atmosféru v lednu, únoru a možná i v březnu, kdy za oknem začne tát sníh a den se viditelně prodlužuje. Ještě lépe bude vypadat, pokud ji ovážete zeleno-zlatou stužkou posetou stříbrnými vločkami. Takto vystavené perníčky budou vypadat ještě chutněji.

Posledním naším návrhem, který však nebude vhodný do všech interiérů, je keramická dóza na sušenky s motivem perníkového panáčka. Je to roztomilý produkt, ale nehodí se na dlouhodobé skladování perníčků, protože nemá těsné uzavření, což způsobí, že pečivo vyschne a ztratí své přirozené chuťové vlastnosti. Lépe se hodí na skladování křehkých kořeněných sušenek.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.